2 νύχτες γευσιγνωσίας κρασιού στο Chateauneuf-du-Pape – Ταξιδέψτε με την αξία μιας πένας

2 νύχτες γευσιγνωσίας κρασιού στο Chateauneuf-du-Pape – Ταξιδέψτε με την αξία μιας πένας

November 5, 2019 0 Von admin

Στις αρχές Οκτωβρίου, με την αρραβωνιαστικιά μου κάναμε ένα ταξίδι στη Νότια Γαλλία. Μπορείτε να διαβάσετε για το υπόλοιπο ταξίδι εδώ. Περάσαμε δύο νύχτες στο Chateauneuf-du-Pape δοκιμάζοντας κρασί, μιλώντας γαλλικά και εξερευνώντας την πόλη. Ήταν απίστευτο! Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που ελέγξαμε και μερικά από τα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε — παρόλο που δεν είχαμε τον χρόνο.

Κάποιο υπόβαθρο στο Chateauneuf-du-Pape

Το Chateauneuf-du-Pape είναι ένα μικρό χωριό περίπου 7,5 μίλια βόρεια της Αβινιόν και στο νότιο τμήμα της κοιλάδας του Ροδανού. Όπως μπορείτε να δείτε όταν φτάσετε, τα ερείπια ενός μεγάλου μεσαιωνικού κάστρου βρίσκονται πάνω από το χωριό – το κάστρο χτίστηκε τον 14ο αιώνα για τον Πάπα Ιωάννη XXII.

Το Chateauneuf-du-Pape είναι παγκοσμίως γνωστό για το κρασί του — ειδικά το κόκκινο. Σχεδόν όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής είναι φυτεμένες με αμπέλια και, όπως είπαν οι ντόπιοι, λόγω των πετρωμάτων του ποταμού που περιστοιχίζουν το έδαφος τους, τα αμπέλια είναι σχεδόν ό,τι θα αναπτυχθεί. Υπάρχουν περισσότεροι από 300 αμπελώνες στο Chateaneuf-du-Pape και μερικά από τα αμπέλια είναι περίπου 80 ετών!

Το Chateauneuf-du-Pape έχει τους δικούς του κανονισμούς που διέπουν τον τρόπο παρασκευής του κρασιού και είναι αρκετά αυστηροί. Κάθε σταφύλι πρέπει να μαζεύεται με το χέρι. Δεν επιτρέπεται άρδευση. όλο το νερό πρέπει να προέρχεται από τη φύση. Γι‘ αυτό το κρασί από τα καλά χρόνια είναι τόσο πολύτιμο — δεν μπορεί να συμβαίνει κάθε χρόνο.

Αμπελώνας Chateaneuf-du-Pape

Που να μείνω?

Υπάρχουν μερικές επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε πού να μείνετε. Θα μπορούσατε είτε να μείνετε κάπου στο χωριό είτε κάπου λίγο έξω από το χωριό. Το Chateauneuf-du-Pape είναι όπως τα περισσότερα από τα μεσαιωνικά χωριά που είχαμε επισκεφτεί στη Νότια Γαλλία, εκτός από την αφθονία του κρασιού. Υπάρχουν δεκάδες «caveaus» (μικρά δωμάτια γευσιγνωσίας) διάσπαρτα σε όλο το χωριό όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα διάφορα κρασιά των πάνω από 300+ παραγωγών της περιοχής. Όταν λοιπόν αποφασίσετε πού θα μείνετε, θα πρέπει να σκεφτείτε αν θέλετε να μείνετε στην πόλη για να μεγιστοποιήσετε την προσβασιμότητα της γευσιγνωσίας κρασιού και να μην ανησυχείτε για την οδήγηση ή να μείνετε λίγο έξω από την πόλη για λίγο πιο γραφικούς χώρους, αλλά λίγο πιο μακριά με τα πόδια για να δοκιμάσετε.

Επιλογές στο χωριό

Υπάρχουν δύο καλές επιλογές στο Chateaneuf-du-Pape.

Το πρώτο είναι Ξενοδοχείο στο Mere Germaine. Αυτό είναι ένα μικρό boutique ξενοδοχείο με λιγότερα από δώδεκα δωμάτια. Είναι ακριβώς στο κέντρο της πόλης και δεν είναι πολύ ακριβό. Επειδή είναι τόσο κεντρικό, είναι εύκολο να περπατήσετε μέχρι τη γευσιγνωσία κρασιού και δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για το αν θα οδηγήσετε στο σπίτι στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Δεν καταλήξαμε να μείνουμε εκεί, αλλά επισκεφθήκαμε και το ξενοδοχείο φαίνεται καθαρό και το προσωπικό φαίνεται εξυπηρετικό. Μην σε πτοεί το δικτυακός τόπος που — το ξέρω — φαίνεται αρχαίο.

Το πιο σημαντικό μέρος του Hotel la Mere Germaine είναι το εστιατόριο. Αυτό είναι, χωρίς αμφιβολία, το καλύτερο μπιστρό της μικρής πόλης που έχω πάει ποτέ. Εάν υπήρχε επιθεωρητής Michelin στην περιοχή, εγγυώμαι ότι αυτό το μέρος θα είχε τουλάχιστον ένα αστέρι. Το μενού αλλάζει καθημερινά σύμφωνα με τις προτιμήσεις του σεφ. Όταν πήγαμε, το φαγητό ήταν απίστευτο τόσο σε παρουσίαση όσο και σε γεύση. Η τραπεζαρία είναι ήσυχη, συγκρατημένη και προσεγμένη από τους διακομιστές. Και η τιμή είναι πολύ προσιτή: περίπου 30 ευρώ για ένα γεύμα τριών πιάτων. Εδώ είναι το μενού.

Η άλλη κύρια επιλογή είναι μια Airbnb στην πόλη. Δεν πρόκειται να πούμε σε ποιο ακριβώς μείναμε, αλλά η τιμή ήταν φθηνότερη από ένα ξενοδοχείο, η θέα ήταν απίστευτη και η τοποθεσία ήταν απαράμιλλη. Τίποτα δεν κάνει ένα ταξίδι να αισθάνεται πιο αυθεντικό από τη διαμονή σε μια κατοικία χτισμένη σε ένα μεσαιωνικό χωριό.

Επιλογές ακριβώς έξω από το χωριό

Ακριβώς έξω από το Chateauneuf-du-Pape υπάρχουν μερικά μέρη που δεν είναι πολύ ακριβά και φαίνονται όμορφα. Αποποίηση ευθύνης: δεν μείναμε εκεί, οπότε δεν ξέρω αν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις. Castle of Fine Roches ήταν ένα άλλο σημείο όπου σχεδόν μείναμε. Εδώ είναι ο ιστότοπος.

Το ξενοδοχείο είναι χτισμένο σε ένα κάστρο και βρίσκεται ακριβώς πάνω σε έναν αμπελώνα. Σίγουρα ένα καλό μέρος για να δοκιμάσετε κρασί, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο να πάρετε την πλήρη γευσιγνωσία κρασιού της Chateauneuf-du-Pape. Τελικά θεωρήσαμε ότι τα δωμάτια φαινόταν πολύ μικρά, η τιμή ήταν λίγο πολύ υψηλή και ήταν πολύ μακριά από την πόλη. Τούτου λεχθέντος, ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις απόψεις και πόσο καλό φαίνεται το φαγητό στον ιστότοπο.

Castle of Fine Roches

Τα καλύτερα μέρη για να δοκιμάσετε κρασί

Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες μέρη κοντά στο Chateauneuf-du-Pape για να πάτε για γευσιγνωσία κρασιού. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούσαμε να γράψουμε για όλους — ακόμα κι αν είχαμε χρόνο. Αφιερώστε λίγο χρόνο και επιλέξτε ποια σημεία σας φαίνονται καλύτερα. Επίσης, σίγουρα προσέξτε γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε μέρη που είναι ανοιχτά τις Κυριακές και τις Δευτέρες (όταν ήμασταν εκεί). Όλα αυτά που λέγονται, εδώ είναι μερικά σημεία που εξετάσαμε.

Στο χωριό

 • Σπήλαια Αγίου Καρόλου — Σίγουρα το αγαπημένο μου από το μικρό caveaus. Ο ιδιοκτήτης ήταν εξαιρετικά ενημερωμένος, μας έστησε σε έναν ιδιωτικό χώρο με απαλή μουσική στο βάθος και μας έδωσε μερικά από τα απόλυτα καλύτερα κρασιά που έχω δοκιμάσει ποτέ. Στη συνέχεια μας οδήγησε σε ένα ιδιωτικό μπαλκόνι που έβλεπε όλο το Chateauneuf-du-Pape. Δεν είναι κακό μέρος για γεύση. Επιπλέον, η γευσιγνωσία είναι δωρεάν αρκεί να είστε ανοιχτοί να αγοράσετε ένα μπουκάλι (δεν χρειάζεται όμως).
 • Domaine Beaurenard — Χαριτωμένο μικρό κατάστημα λίγα λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Συνήθως δεν χρειάζεστε κράτηση, αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε μία μόνο σε περίπτωση που έρθει μια μεγάλη ομάδα. Η γευσιγνωσία είναι δωρεάν.
 • Ogier — Ένα άλλο λίγα λεπτά κάτω από τους λόφους του χωριού. Αξίζει να το ελέγξετε και η δοκιμή είναι δωρεάν.
 • Domaine La Barroche — Η γευσιγνωσία διαρκεί μία ώρα, κοστίζει 15 $ ανά άτομο και περιλαμβάνει περιήγηση στον χώρο παραγωγής κρασιού. Το κρασί είναι στην πιο ακριβή πλευρά αν ψάχνετε για ένα μπουκάλι και δεν ήταν το αγαπημένο μας.
 • Domain of Solitude — Συχνά βαθμολογείται ως ένα από τα 100 κορυφαία κρασιά της χρονιάς.
 • Chateau Fortia Sarl
 • Domaine Chante Cigale

Ελαφρώς οδήγηση (ή μεγάλο περπάτημα)

 • Chateau La Nerthe — Ένας όμορφα διατηρημένος, πολύ boutique αμπελώνας με δρόμο που ταιριάζει στην κομψότητα της αίθουσας γευσιγνωσίας, αυτή η γευσιγνωσία βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το Chateauneuf-du-Pape και είναι σίγουρα στο υψηλότερο άκρο. Η γευσιγνωσία είναι δωρεάν, αλλά ίσως θελήσετε να στείλετε email εκ των προτέρων για κρατήσεις.
 • Chateau Vaudieu — Ένα χαριτωμένο ακίνητο αλλά το κρασί, αν και καλό, δεν ήταν τόσο νόστιμο όσο τα άλλα στην περιοχή. Η τιμή είναι επίσης λίγο υψηλή, αλλά το σκηνικό είναι πολύ χαριτωμένο – ειδικά για να γευτείτε σε εξωτερικούς χώρους.
 • Chateau Mont Redon — Λίγο μακριά από το χωριό Chateauneuf-du-Pape, έτσι ώστε το μόνο πράγμα που μπορείτε να δείτε γύρω σας είναι ο αμπελώνας. Μας έκανε μια δοκιμή από έναν συνταξιούχο βετεράνο που επέμενε να μας διδάξει τα «μυστικά» της οινογευσίας που είχε περάσει ο πατέρας του. Η γευσιγνωσία είναι δωρεάν. Στο τέλος μας έδωσε μια ξεχωριστή γεύση από τα calvados τους (κονιάκ μήλου και αχλαδιού) καθώς και ένα δωρεάν μπουκάλι τριαντάφυλλο!
 • Castle of the Gardine — Σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το Chateaneuf-du-Pape με λίγο κρασί που σίγουρα αξίζει τον κόπο. Δεν χρειάζεται κράτηση, αλλά κάποιοι την έκαναν. Μας έκανε την ξενάγηση (και ένα μικρό μάθημα ιστορίας) από μια γοητευτική γυναίκα που μας έδωσε αρκετά έξτρα vintage για σύγκριση. Μην χάσετε το λευκό κρασί τους.
 • Τομέας της Cote de l’Ange
 • Κάστρο Nalys
 • Κάστρο Beaucastel

Άλλα Αξιοθέατα

Εάν έχετε περισσότερο χρόνο και έχετε ολοκληρώσει τη γευσιγνωσία κρασιού (δεν είμαι σίγουρος πώς είναι δυνατό αυτό στο Chateauneuf-du-Pape), υπάρχουν ακόμα μερικά άλλα αξιοθέατα στην περιοχή.

 • Chateau de Pape Jean XXII — Αφιερώστε λίγο χρόνο εξερευνήστε το κάστρο του Πάπα Ιωάννη του 22ου
 • Musee du Vin Brotte Degustation et Vente — Ρίξτε μια ματιά στο μουσείο κρασιού που βρίσκεται ακριβώς στην πόλη
 • Ερείπια — Εξερευνήστε τα ερείπια στην κορυφή του χωριού.

συμπέρασμα

Είναι δύσκολο να περιγράψεις πόσο απίστευτη ήταν η εξερεύνηση του χωριού και η γευσιγνωσία κρασιού στο Chateauneuf-du-Pape. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να επιστρέψουμε και να τα κάνουμε όλα ξανά.

Ενημερώστε μας στα παρακάτω σχόλια εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, προτάσεις ή σχόλια! Φροντίστε να ακολουθήσετε το instagram @apennysworth__ για ενημερώσεις σχετικά με τα μελλοντικά μας ταξίδια και υπέροχες φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει στην πορεία!